Steg-för-steg: Den antika, smutsliga looken

Det här skåpet hade stått och dammat ett tag när jag bestämde mig för att ge det en riktigt smutsig, gammal look.
Jag blev verkligen nöjd med resultatet och det kommer passa utmärkt hemma hos oss. Med sitt nya utseende kommer det få ta plats inne i vårat sovrum!

Det allra första jag gjorde var att mörka ner hela skåpet med hjälp av Autentico's kalkvax; mörkbrunt och svart, blandat. Jag valde att applicera vaxet med en flat pensel eftersom att jag ville komma åt lite penseldrag - allt för att försöka efterlikna ådror från träplank. Tanken var att vaxet skulle göra att det såg ut som mörkare trä.

Jag ligger i valet och kvalet för om jag skulle ta och sälja av det här fantastiska skåpet... men det tåls nog att fundera på en stund till...

Här är en liten nalle jag broderat och sytt för några år sedan.
Här är en liten nalle jag broderat och sytt för några år sedan.

Efter det mixade jag Autentico chalkpaint Polar Blue med vatten (50/50) för att få en tunnare uttoning av färg. Innan färgen hann torka målade jag på med Autentico chalkpaint Dried Moss - detta gav ett flammigt utseende, precis som gammal färg (gammal färg är sällan helt jämn i tonen). När detta hade fått stå och torka slipade jag fram slitningar och därefter applicerade jag mörkt vax igen. Genom att vaxa mellan färglager underlättar jag arbetet att jobba fram flera färglager oerhört!

Innan vaxet fått torka (hinner det torka innan man målar uppspå kan det bli svårare att slipa fram färglager igen) målade jag med tre olika färger; Autentico chalkpaint; Polar Blue, Racing Green och Dried Moss. Den här gången väntade jag inte tills färgen torkat helt och hållet innan jag började slipa fram slitningar. Chalkpaint över lag fäster nämligen otroligt bra och för att lättare få fram grövre slitningar underlättar det om man slipar på halvtorr färg.

När jag kände mig nöjd med slitningarna var det dags att försegla färgen. Till det valde jag Autentico's vaxer; Mörkbrunt, svart och transparent. De mörka vaxerna applicerade jag i mönstren för att framhäva och smutsa ner dem en aning och det transparenta använde jag dels för att sudda och tona ut de mörka vaxerna och för att försegla färgen på större delen av skåpet.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Blogg arkiv

Länkar

Tagg moln