Tynemouth Castle, över 2000 år av historia

Ibland behöver man stanna upp och komma ihåg att andas. Bara andas, om så för en liten stund. Det passade jag och min kollega på att göra när vi hade jobbat ikapp en del och fick några timmar till övers. Istället för att (som vi vanligtvis gör) stressa omkring för att fixa och dona, tog vi oss en taxi från hamnen och åkte in på ett litet äventyr i Tynemouth, England. 

När båten vi arbetar på närmar sig fastlandet kan man se en del ruiner från hyttfönstren och jag har alltid varit nyfiken på vad det kan vara för någonting, men utan att egentligen ta reda på det. Så, det fick bli vårt äventyr just idag...

Trots att det tydligt märktes hur pass nära havet vi var med iskalla, hårda vindar var det otroligt fridfullt. Det var vackert och man kunde nästan känna historian platsen bar på. Helt fantastiskt. 

Ja, vi tog helt enkelt på oss våra Crew-västar (de där neongula sakerna som gör att vi minimerar risken att inte synas och bli överkörda på bildäck, haha) och traskade iväg. Det tog knappt 20 minuter med bil att ta sig till ruinerna så jag undrar verkligen varför vi inte gjort det tidigare.

Det är kanske så, att man tänker inte riktigt på 'turistandet' när man är iväg på arbete. Tråkigt nog. Men efter den här dagen kommer jag definitivt se mig omkring efter mer avkopplande platser att besöka medans jag ändå är iväg och reser!

Jag hade själv ingen egentlig aning om vad det egentligen var för ställe innan jag kom dit. Jag hade (som sagt) bara sett lite ruiner längs vattnet och tyckt att det såg mysigt ut. Men, som med det mesta, så vilar ett ganska spännande förflutet över platsen. Bland annat finns det en del bitar på plats som härstammar från Romarna, men ingen invasion eller ockuppering från Romarna finns dokumenterad någonstans vad jag kunde hitta. Bara det känns rätt spännande, eller hur?

Däremot står det skrivet att under tidiga 1000-talet, närmare bestämt 1095 (efter ett par tidigare försök cirka 200 år tidigare), plundrades och invarderades slottet av Danskar och användes som någon slags vikingakoloni. De danska vikingarna påbörjade den massiva förstörelsen av de uppställda byggnaderna och nunnorna som tidigare kommit dit för att söka skydd massmördades. Under flera århundraden beslagtogs platsen fram och tillbaka, bland annat av Spanska legosoldarer och det var först i slutet på 1600-talet som North Sheilds (England) tog tillbaka platsen. Vid den här tiden stod slott och andra byggnader som dykt upp under årens gång nästan helt i ruiner, både som följd av Första Världskriget och som följd av århundranden av invarderingar. Det var inte förrän under 1900-talet man började plocka originaldelar för att återställa stora delar av slottet.

Inte nog med allt det här, det är dessutom flera stora kungar begravda på platsen, en utav dem var Skotlands Malcolm III, som även nämndes i Shakespear's Macbeth och det finns en hel del spännande historier kring platsen som involverar Anglo-Saxon, Northumbria och Vikingar. En modern skildring av händelserna kring vikingatiden härifrån utspelas i serien Vikings som jag själv väntar spänt ska släppa Säsong 5 snart! Namn som dyker upp kring de här historiska stenarna och även i Vikings-serien är Kung Edwin och Kung Oswald.

Det är inte undra på att just den här platsen genom hundratals år vart attraktiv att inta, det är väl egentligen alla hamnplatser och just den här har en ganska smal väg in genom landet.

Just när jag och kollegan besökte platsen hade dom en trevlig Streetfood festival där. En hel del olika små stånd och vagnar med olika mat och dryck.

På vägen tillbaka till fartyget vi jobbar på hann vi med att ta oss varsin kaffe i höstsolen, vi strosade lite på gatorna och inhandlade de första julklapparna. En riktigt härlig dag om man frågar mig.

Det var dock lite synd att man (i och med matfestivalen) inte hade tillgång att traska omkring riktigt så mycket som jag hade hoppats på. Man kom inte tillräckligt nära de där berättelsestenarna liksom. Men, man kan ju alltid ta med sig en picknick-korg och åka dit igen någon gång!

Vilken är den mest intressanta/spännande platsen Du besökt någon gång?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln