Kan du vara glad 100 dagar i rad?

Jag älskar att läsa olika bloggar. Bloggar om inredning, bloggar om andras liv, roliga bloggar och de lite mer allvarliga varianterna. Det finns en blogg jag följer, Life on two sticks, en gammal vän som skriver om lite allt möjligt. Idag skrev hon om en utmaning hon precis påbörjat för sig själv, ett försök att vara lycklig 100 dagar i rad, och jag är då inte sen att haka på...

#100happydays

Det kanske kan låta rätt enkelt, 'Vara glad i 100 dagar'. Eller, som jag snarare skulle vilja uttrycka det; Att välja lycka i 100 dagar. Men, jag tror faktiskt att det kan bli en riktig utmaning. Kanske mer för 'oss' kreativa själar, som mer eller mindre är kända för våra toppar och dalar i sinne och själ.

Att välja lycka

Jag tror att det innerst inne är så det är - man väljer sin lycka. Man väljer alltid hur man vill tolka saker och hur man därefter ska reagera och känna över dem. Över lag alltså, naturligtvis kommer det alltid finnas saker som gör oss ledsna, arga eller annat. Men lyckan i sig är någonting man alltid måste välja att finna igen och den man alltid måste välkomna.

Utmaningen kommer i stor del ligga i (för mig) att vända på motgångarna och göra bra saker utav dem istället för att sätta sig, nerslagen, och bara känna att jag bara vill ge upp. Lägga locket på precis allt. Jag tror att vi alla har de där dagarna då vi bara vill dra täcket över huvudet, kanske med en kropp överfylld av ångest eller uppgivenhet. Men hur ska man vända det? Hur kan man ta den där förbaskade ångesten och be den fara och flyga på mest effektiva sätt? Det, mina damer och herrar, det får bli min utmaning.

Detta kanske kan kännas lätt som en plätt för en som mig, som stundvis är lika lättroad som en treåring, men faktiskt inte. Jag är en väldigt kreativ som person vilket ofta återspeglas med ett oroligt inre. Det är faktiskt en sak som är vetenskapligt bevisat. Kortfattat brukar man ofta se samband mellan schizofreni och vetenskapsmän, samt kreativt skapande och missbruk, depressioner, ADHD och ångest.
Personer som skapar mycket drivs ofta av ett starkt behov av att lyckas och klättrar gärna på en för hög stege vilket blir en olycklig cocktail om man dessutom inte har balansen där den borde vara.

Artiklar inom ämnet

Ja, med detta sagt menar jag ju naturligtvis inte att man måste lida av förföljelsemani bara för att man tycker om att skissa lite då och då, eller att man måste vara bipolär för att man är driven. Men, jag har en hel del följare som - liksom jag - älskar att skapa, och det kanske kan vara en liten förklaring, en tröst, eller en Aha-upplevelse för någon som kanske inte riktigt vet varför ångesten alltid tycks stå och lura bakom varje hörn.
Egentligen, så är det ganska logiskt, kan jag tycka. Om man fungerar som jag själv, är det väldigt lätt hänt att man sätter för höga krav på sig själv mer än ofta. Man pressar sig själv på tok för hårt helt enkelt, och då är det inte mer än rätt (egentligen) att kroppen till slut ryter ifrån och sparkar bakut. Så det så. Det gäller att ha förmågan att stanna upp en stund ibland, se sig omkring och bara andas. Och under de deppiga/hårda stunderna fråga sig själv; Kan jag välja glädje nu?

Jag läste en bok en gång, en bok som jag verkligen kan rekommendera alla att läsa minst en gång i livet. Att välja glädje av Kay Pollak. Jag blev rekommenderad att läsa den själv av en vän under en utav mina klassiska skapar-dippar. (Jag har sådana perioder, då allting bara känns som ren dynga, jag tror att många av oss har dem). Jag menar inte att man ska borsta av sig och le, köra på och låtsas som att ingenting tynger en. Jag menar att man på riktigt ska hitta förmågan att välja glädje. Alltså, på riktigt. Det tror jag är särskilt viktigt för många nu när hösten är här, när mörkret sköljer över hela landet och solens D-vitamin inte är någonting kroppen kan suga åt sig dygnet runt. Du hittar boken här.

Var lycklig, helt utan anledning

Tillåt dig själv att känna glädje, helt utan anledning. Du kanske inte förtjänar det? Nonsens! Alla förtjänar att vara lyckliga. Så, se till att vara det nu - 100 dagar i rad (till att börja med)!

Jag kommer, inte varje dag, men jag kommer att uppdatera bloggen här lite med hur det här projektet går för mig. Jag skulle tycka att det var jätteroligt om andra ville haka på! Jag tänkte att en hashtag kanske skulle kunna hjälpa oss att hålla lite koll på varandra i det här, både via Facebook och via instagram. Det finns så himla mycket sorgligt runtom i världen, så mycket hemskt och så mycket ondska rent av. Så jag tror att vi (i alla fall jag) behöver en och annan positiv boost ett par gånger om dagen för att hålla igång och känna att det är värt att välja glädje - varje dag! 

Jag tänker att man kan, ihop med hashtagen #100happydays dela med sig av saker som gör en glad helt enkelt. Glada saker!

Jag hittade en perfekt present dessutom, precis nu. Jag ska nog ta och köpa mig en sådan här kopp tror jag, den får helt klart bli min Godmorgon-kaffe-mugg. Kanske en perfekt present till någon du tycker om så här i höstmörkret? Eller ett tidigt julklappstips?

Här hittar du den.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln