Färgpsykologi

Ja, det är ju ingenting jag direkt hymlar med, att jag älskar att måla - eller kanske skapa över lag. Jag älskar färger, färger gör mig verkligen glad. Dessutom är det ju faktiskt forskare som hävdar att färger påverkar oss olika, valet av färger skapar olika känslomässiga reaktioner från oss människor. Färgpsykologi kallar man det...

Vilken är din favoritfärg? Vet du varför just den lockar dig mest?

Chalk painting Cecilia original
Chalk painting Cecilia original

Varma och kalla färger

De flesta av oss har hört någon gång (eller många) att man pratar om varma och kalla färger. På den varma sidan finner vi rött, gult och orange. De används som grund när man vill skapa neutrala, lugna färgkombinationer och de kan få utrymmen att verka mindre än vad de är. Varma färger är glada, injudande färger och skapar känslor som upprymdhet, passion men även ibland aggression.
På den kalla sidan ligger färger som blått, grönt och lila. Kalla färger används oftast för att skapa harmoniska och avkopplande känslor. Med dem kan man få utrymmen att se större ut än de är. Man brukar säga att kalla färger har en lugnande effekt.

Rött

Ljusröda färger framkallar glädje, kärlek och romans, medans mörkröda nyanser står mer för ilska, aggression, mod och förändring. Rött överlag associeras med passion, makt och upprymdhet.

Grönt

Grönt förknippas med harmoni, balans och hopp.

Blått

Blått associeras med klarhet, lugn, stillhet, fred och trygghet.

Lila

Lila (/purpur) är en blandning av de varma och kalla färgerna rött och blått och förknippas med makt och välstånd, kreativitet och fantasi.
Ljuslila nyanser kapar en lätt och romantisk och nostalgisk stämning medans mörkare nyanser har en tyngre känsla av instabilitet och oro, frustration och tristess samt de negativa sidorna av makt och kontroll.

Gul

Gul är en glad färg som associeras med energi och uppmuntran, den ger en lätt och solig känsla till saker. Mörk gul står för glädje, lycka och fräschhet men ljusgult kan ge känslor som oro och nervositet.

Orange

Orange kombinerar energi och passion från rött med lätthet och fräschhet från gult. Oranga nyanser är balanserade, inbjudande, energigivande och dynamiska.

Neutrala nyanser

Typiska naturfärger (såsom brunt och beige) används inte helt otippat flitigt i inredningsdesign. De blandar sig lätt med alla andra nyanser och ger en känsla av välbehag.
Ljusbrunt står för lugn, renhet och elegans.
Mellanbrunt för tristess och stillastående.
Mörkbrun för stabilitet, komfort och erfarenhet.

Svart och vitt

Vitt står för renhet, perfektionism, klarhet, öppenhet och renlighet medan svart associeras med makt, elegans, mysticism och rädsla. Grå som är en blandning av svart och vitt kan verka lugnande och konservativ eller vara glanslös och trist.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln