Loppistrenden på väg ut?

Klicka på bilden för att komma till källan
Klicka på bilden för att komma till källan Klicka på bilden för att komma till källan

Ja, vad tror ni? Jag skulle nästan vilja påstå att jag börjar märka hur den där loppmarknads-hysterin börjar tona ut sig en del när det kommer till inredning. Man är snäppet mer noga med vad det är man plockar med sig hem i vilket fall som helst. Kanske har även du märkt av det lite?

Jag tror inte att de som har et svagt öga för gamla ting kommer bana iväg väldigt mycket från det, men jag tror att den där extrema jakten efter loppisfynd (som faktiskt härskat ganska länge nu) är på väg att lägga sig. Den där jakten som fått alla loppisinnehavare att inse att de faktiskt kan ta närmare ockerpriser för ett trasigt gammalt skrivbord. Att loppistrenden lägger sig är positivt för sådana som mig, sådana som aldrig kommer komma förbi fascinationen över hantverket äldre möbler ligger bakom, jag gissar nämligen att priserna kommer bli något mer humana om det inte är det hetaste trenden. 

Att fynda på loppmarknader grundar sig mycket i ett miljötänk - att ta till vara på sådant som redan finns, kanske måla om och piffa upp sakerna, men ändå ta till vara på gammalt. Den tanken kommer följa med oss även nästa år. 2018 är miljöns och hållbarhetens år när det kommer till inredning. Jag tror att mycket fokus kommer ligga just där när man inreder sitt hem. Man har redan börjat, men jag tror att man under nästa år även kommer tone ner på dekorationer ännu mer. Man letar efter en harmonsik miljö med mindre prylar. Det tror jag kan vara bra, det tar bort fokus från det materiella och man strävar istället efter ett lugn i hemmet. Gärna utan särskilt mycket elektronik. Istället för mängder av dekorationsprylar petar man in alltmer växter - som är bevisat att vi människor mår bra utav.

Klicka på bilden för att komma till källan

Trots att man börjat bana åt det minimalistiska hållet när man dekorerar sitt hem, är en helt tokig tavla på väggen inte alls fel. Man satsar mer på en större, iögonfallande detalj, hellre än många mindre. Den detaljen kan vara ett stort skåp som är lite galet i färgerna, eller en handmålad tavla som helt bryter av den neutrala tråden som utgör grunden för stylingen. Någonting otippat liksom, som pricken över i:t!

Klicka på bilden för att komma till källan

En del trendexperter skriver om att det kommer bli mer färgglatt under nästa år, men jag vet inte riktigt om jag är inne på samma bana. Jag skulle istället lägga mitt bet på att  de där härligt dova naturfärgerna följa med oss in i det nya året också. Avskalat, lugnt och fantastiskt. Man vill ha in naturen; att mixa trä, sten och metall är ingenting annat än helt rätt. Snäckor och fjädrar ger en lite mjukare historia i dekorationsvalen och att peta in ett gammalt stolsben som är omgjort till en ljusstake är inte heller fel. Eller ett par rostiga gamla konservburkar - omgjorda till bordslampor, inte heller fel alltså.

Fokus på det tidlösa och otippade

Under nästa år tror jag man kommer vilja behålla inredningen hemma. Man vill köpa på sig tidlösa detaljer, sådant man inte tröttnar på så lätt. Det tror jag går hand i hand med de dova färgerna och det minimalistiska tänket. Det fungerar lite året om och är tacksamt när man vill byta ut till exempel gardinerna.

Klicka på bilden för att komma till källan

Att blanda in gammalt med splirrans nytt tror jag också helt på! Det är någonting som jag själv länge har älskat att göra och jag tror att det gifter sig väldigt bra med den där naturkänslan, den där hemtrevliga känslan många är ute efter.

Ett nött och härligt gammalt trägolv ihop med den blankaste taklampa i krom känns som en rätt udda kombo, men samtidigt så rätt. Kontraster mellan olika världar, samtidigt som en lummig harmoni. Hur härligt låter inte det?! Och - det inte bara låter fantastiskt, det både känns och ser helt fantastiskt ut också. Genom att blanda olika stilar kan man väldigt enkelt få till den där personliga och helt unika känslan, så att man slipper tanken att man kliver rakt in i ett uppslag ur IKEA's senaste produktkatalog, just sayin'.

Klicka på bilden för att komma till källan

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln