Grundtekniker i hur man arbetar med Chalk paint

Annie Sloan Chalk paint kommer i många olika härliga kulörer!
Annie Sloan Chalk paint kommer i många olika härliga kulörer!

Chalk paint (by Annie Sloan) är en dekorativ färg som man kan använda till nästan vad som helst; möbler, väggar, golv, dekorationer... man kan till och med färga tyg med den! Superkul - eller hur?! I den här bloggen kommer jag - som tidigare nämnt - fokusera på hur man kan göra om i hemmet helt själv. Det behövs inte alltid någon omfattande kunskap eller vana för att få till det där lilla extra där hemma! Återförsäljare för Chalk paint finns dessutom över hela landet och allihop erbjuder kurser (Workshops) för att lära ut både grunderna och lite mer avancerade tekniker för hur man kan använda färgen. Men det roligaste med de här färgerna är att det i princip inte finns några regler! Oavsett hur man väljer att arbeta får man bara lite olika resultat, men de flesta fungerar!

Annie Sloan Chalk paint färgburkar, bild tagen från Google
Annie Sloan Chalk paint färgburkar, bild tagen från Google

Chalk paint är en väldigt snabbtorkande färg (1-2h torktid) som blir väldigt matt och 'kalkig' på ytan - därav namnet Chalk (kalk) paint.
Då färgen innehåller mycket kalk - vilket för det första är ett ypperligt bindemedel - fäster färgen otroligt bra på nästan alla ytor utan omfattande förarbete. Glöm det där jobbiga steget med att slipa ner gammal lack eller skrapa bort gammal färg! - Tuta och kör på en gång bara. Att tvätta ytan så att den blir fri från fett är det enda jag själv brukar behöva göra innan jag kör igång med mina förvandlingar.

Kalket gör även att färgen blir väldigt porös när den torkat. Den kan nästan 'damma av sig' och den blir inte avtorkningsbar. Därför behöver man försegla färgen med antingen ett lack eller ett möbelvax efteråt. Först då blir den avtorkningsbar och hållbar över tid.

Beroende på vad man väljer att försegla färgen med får man också olika resultat; antingen använder man ett transparent vax (Clear wax) som är färglöst och lämnar färgen som den är, eller så kan man använda sig utav vaxer med pigment i - vilka i sin tur ger olika nyanser på färgen. Mer om olika vaxer och hur man lägger på dem senare!

Jag har ju haft en annan bloggadress tidigare där jag har delat med mig utav mängder av Steg-för-steg och tips för möbelmålerier, så jag tänkte att jag skulle kasta in grunderna i ett och samma inlägg här istället, så slipper man leta runt i en hel oändlighet här på bloggen sedan, haha. Så... vi kör igång(!):

Snabb och enkel make-over

Jag brukar alltid prata för Chalk paints bland annat för att det går så galet fort att göra färdigt en hel möbel. Det tar bara ett par timmar och så är man färdig - måla på morgonen, ha bjudning på kvällen och ingen skulle kunna ana att du stått och målat om matsalsgruppen samma dag!

Det är helt fantastiskt, på riktigt. Så, den här gången bestämde jag mig för att jag skulle ta tiden på riktigt och se hur lång tid det faktiskt tog för att bli färdig med ett par sängbord; inklusive torktid och väntan tog det mig ca 3 timmar att få två små byråer som från början var väldigt orange och tråkiga till att passa in i vilket trendigt hem som helst! Jag valde att täcka de små bitarna med Annie Sloan's chalk paint - den svarta färgen - Graphite och för att få lite skiftningar i färgen mixade jag både transparent och svart vax till förseglingen. Snabbt och enkelt!!

Mjuka slitningar i två färglager

Ibland är det bara det lilla som gör det! Här är en video på hur man skapar enkla och mjuka slitningar samt får till en åldrad look med hjälp av möbelvax!

Skapa en yta med struktur

Annie Sloan's Chalk paint ger en helt otrolig yta på det man målar. Man kan jobba upp helt olika resultat tack vare att färgen är så krämig och snabbtorkande. För det här projektet använde jag mig av en kors- och tvärs teknik när jag målade, jag målade i olika riktningar med penseln och när färgen börjat torka drog jag penseln kors och tvärs över ytan igen, på så vis får man ännu mera struktur. För att försegla färgen använde jag mig utav Clear wax och svart vax, jag la upp en klick av varje vax på en papptallrik och mixade dem i penseln och sedan applicerade jag det på byrån. På så vis får jag upp olika mycket klar- och svart vax varje gång jag fyller på penseln vilket ger ett lite flammigt utseende som slutresultat.

Gammal och smutsig look

Jag fick tag på en helt underbar gammal leksak, en träbil, som trots att den redan hade en fantastisk patina redan sett sina bättre dagar. Den vart lite trasig och allmänt tråkig i kulör. Jag bestämde mig för att fräscha upp den något med lite roligare färgval och därefter gav jag tillbaka den smutsiga gamla känslan med hjälp av sandpapper och mörka vaxer!

Samlad bild av målade möbler och annat jag gjort tidigare
Samlad bild av målade möbler och annat jag gjort tidigare

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln